Ecologisch slootbeheer: hoe pak je dat aan en wat levert het op? | BoerenNatuur (2024)

We hebben 300.000 kilometer aan sloten in Nederland. In en rond sloten wemelt het soms van het leven. Maar helaas is dat nog niet overal het geval. Ecologisch slootbeheer kan helpen de waterkwaliteit en de biodiversiteit te verbeteren. Wat kunnen agrariërs doen om hun sloten ecologisch te beheren en wat levert het hun op?

Sloten monitoren

“Tachtig procent van alle Nederlandse wateren scoort onvoldoende op het gebied van waterkwaliteit,” stelt het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Niet alleen micro-plastics, medicijnresten en PFAS vervuilen het water, ook de uitspoeling van mest en bestrijdingsmiddelen vormen een probleem. Het monitoren van sloten en het uitvoeren van duurzaam slootbeheer kan helpen.

Carolien Kooiman, projectmedewerker bij Collectief Rijn, Vecht en Venen, heeft ervaring met het monitoren van sloten en het adviseren over ecologisch slootbeheer. Vanaf 2017 werkt zij aan de projecten (S)Ken je sloot en (vanaf 2021) Bloeiende boerensloot. Agrariërs kunnen daarbij zelf hun sloten monitoren en de gegevens doorgeven via een app. Sinds 2023 stelt zij samen met collega’s individuele slootplannen op, als aanvulling op de agrarische waterbeheerpakketten, om boeren te stimuleren concreet aan de slag te gaan met ecologisch slootbeheer. Het is belangrijk voor de waterkwaliteit, de planten, de dieren én de boer om de sloten op ecologische wijze te beheren.

Voordelen ecologisch slootbeheer

Om met het laatste te beginnen: boeren krijgen geld voor het uitvoeren van de ANLb-pakketten Duurzaam Slootbeheer. Bovendien kunnen ze hiermee beter voldoen aan de vele wetten en regels die aan waterkwaliteit gesteld zijn (zie overzicht onderaan dit artikel). Daarnaast zorgt een ecologisch beheerde sloot voor een betere waterkwaliteit, wat onder andere gezonder is voor koeien die uit de sloot drinken. Het schone water kan in de bodem zakken en zal uiteindelijk kostbaar drinkwater opleveren. Ook versterkt het de biodiversiteit: “Sloten zijn biotopen; waterdieren en insecten hebben schoon water nodig. Deelnemende boeren krijgen door het monitoren binnen de projecten (S)Ken je sloot en Bloeiende boerensloot ook veel meer oog voor deze slootecologie,” aldus Kooiman.

De ideale sloot

Met de gegevens die de deelnemende boeren in de app aanleveren, worden bepaalde kenmerken van een sloot in kaart gebracht: de breedte en diepte, de baggerlaag en drie categorieën beplanting: ondergedoken planten (zoals waterpest), drijfbladplanten (zoals gele plomp) en uitstekende planten (zoals egelskop). De mate van de plantbedekking en de variatie van deze drie types in en rond de sloot zegt iets over de waterkwaliteit. “Een lege of juist een heel volle sloot is niet ideaal. Een gezonde sloot moet een goede verdeling hebben tussen die drie plantcategorieën,” legt Kooiman uit. Advies- en ingenieursbureau Tauw bracht de resultaten van het project S(K)en je sloot in kaart.

ANLb beheerpakketten Duurzaam Slootbeheer

Er zijn verschillende agrarische waterbeheerpakketten ontwikkeld voor duurzaam slootbeheer. Als aanvulling op deze beheerpakketten biedt Collectief Rijn, Vecht en Venen onder andere maatwerk aan in de vorm van een Slootplan. De boerensloten krijgen een onafhankelijke nulmeting door medewerkers van het collectief om te zien wat de stand van zaken is en welke frequentie van slootbeheer passend is voor die locatie. Naast Collectief Rijn, Vecht en Venen zijn ook andere collectieven actief met het aanbieden van slootplannen.

“De sloot hoeft niet helemaal leeg”

“Vroeger werden sloten vaak te intensief gesloot,” vertelt Kooiman. “Sloten zijn aanvankelijk aangelegd voor de afvoer van water. Er werd lange tijd gedacht dat planten de doorstroom belemmerden, maar het is gebleken dat je een deel van de begroeiing zonder problemen kunt laten staan.”

Ecologisch slootbeheer: hoe pak je dat aan en wat levert het op? | BoerenNatuur (1)

Bagger is belangrijk (maar niet te veel)

Kooiman en haar team merkten met de vele slootmetingen dat er naast weinig (of juist te veel) beplanting, vaak ook weinig bagger in sommige sloten zit. “Maar bagger is juist heel belangrijk om de bodem te beschermen tegen bodemerosie en een laagje bagger is noodzakelijk om planten te laten wortelen. Een te dikke baggerlaag is weer niet goed voor de waterkwaliteit. Dus op z’n tijd baggeren is juist goed als je dat beschermende laagje maar overhoudt.”

Transitie

Samen met collectieven en waterschappen kunnen boeren een belangrijke bijdrage leveren aan de slootecologie. “Het is echt een transitie waar we in zitten. Naast het monitoren willen we met het slootplan het ecologisch beheer stimuleren. Je begint met een keukentafelgesprek. Een boer weet vaak al precies waar veel planten zitten en waar niet. Met het plan van aanpak dat hieruit komt ondervang je veel van de oorzaken van de slechte waterkwaliteit. Het slootplan moet het makkelijker maken voor de boer en/of loonwerker om onderhoud uit te voeren. We willen naar een praktisch systeem waarbij je, afhankelijk van de breedte van de sloot en de plantengroei, toewerkt naar het schonen van de sloten in een cyclus van eens per twee of drie jaar. Dat is ook afhankelijk van het weer, dus maatwerk en de mogelijkheid voor aanpassingen is hierbij essentieel.”

Kilometers sloten

“We hebben al heel wat kilometers sloten afgelopen van de zomer met ons team. Zo hebben we veel kennis opgedaan over de sloten. Bovendien kom je bij de mensen thuis en hebt gesprekken met de agrariërs, dat is heel erg leuk.”

Meer weten over ecologisch slootbeheer? Bekijk de flyer van Collectief Rijn, Vecht en Venen of neem contact op met Carolien Kooiman.

Ecologisch slootbeheer: hoe pak je dat aan en wat levert het op? | BoerenNatuur (2)

Wet- en regelgeving waterkwaliteit

Agrariërs in Nederland moeten voldoen aan veel verschillende wet- en regelgeving op het gebied van waterkwaliteit. Een overzicht:

Europees

  • Kaderrichtlijn Water
  • Nitraatrichtlijn
  • Grondwaterrichtlijn
  • Richtlijn Prioritaire Stoffen
  • Verordening Gewasbeschermingsmiddelen

Nationaal

  • Waterwet
  • Meststoffenwet + Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet + Uitvoeringsregeling gebruik meststoffen
  • Wet milieubeheer + Activiteitenbesluit milieubeheer
  • Uitvoeringsregeling bufferstroken

Tekst: Marjolein Bezemer
Foto’s: Collectief Rijn, Vecht en Venen

13 oktober 2023

Ecologisch slootbeheer: hoe pak je dat aan en wat levert het op? | BoerenNatuur (2024)

FAQs

Ecologisch slootbeheer: hoe pak je dat aan en wat levert het op? | BoerenNatuur? ›

Agrariër Leen de Leeuw maait zijn sloten ecologisch. Dit betekent dat hij de planten boven de wortels afmaait. Hierbij houdt hij het maaisel twee meter uit de kant, waardoor voedingsstoffen uit het maaisel niet terug in het water komen. Hij voert het maaisel later af.

Wat is ecologisch Slootschonen? ›

Agrariër Leen de Leeuw maait zijn sloten ecologisch. Dit betekent dat hij de planten boven de wortels afmaait. Hierbij houdt hij het maaisel twee meter uit de kant, waardoor voedingsstoffen uit het maaisel niet terug in het water komen. Hij voert het maaisel later af.

Wat is ecologisch gebied? ›

Een ecosysteem of oecosysteem is een natuurlijk systeem, dat bestaat uit de biologische interacties tussen alle organismen die in een bepaald gebied voorkomen, en de wisselwerking tussen deze organismen en hun abiotische omgeving.

Is ecologisch ook biologisch? ›

Kortom: alles dat ecologisch is, is automatisch biologisch. Maar, niet alles dat biologisch is, is direct ook ecologisch! Om het verschil aan te duiden: in een biologische tuin gaat de voorkeur uit naar natuurlijke mest, maar in een ecologische tuin gebruikt men liever compost dat afkomstig is van het eigen afval.

Is ecologisch duurzaam? ›

Ecologisch is eigenlijk de duurzame manier van biologisch. Een ecologisch product tast de omgeving niet of minimaal aan of kunnen zelfs helpen deze te verbeteren. Ecologische of milieuvriendelijke producten worden op een duurzame manier geproduceerd, vaak lokaal met de natuur en de kringloop mee.

Welk land is het meest ecologisch? ›

1. Denemarken. En dan stipt op nummer één in de lijst van landen die het meest milieuvriendelijk zijn: Denemarken. Het duurzaamste land.

Wat is het verschil tussen natuur en ecologie? ›

In conclusie, natuur is de fysieke en biologische omgeving waarin we leven, terwijl ecologie de wetenschap is die de interacties tussen organismen en de natuur bestudeert.

Wat is ecologisch beheer? ›

Ecologisch beheer betekent dat je doormiddel van gericht beheer probeert bepaalde dieren een beter leefgebied te geven. Dit kan zijn voor bijen en (nacht)vlinders, andere insecten en ongewervelden, voor vogels, voor amfibieën en reptielen of zoogdieren.

Wat bedoelen ze met ecologisch? ›

Met de term 'ecologie' omschrijven we alles dat te maken heeft met goed zorgen voor de natuur, onszelf en onze planeet met een zo klein mogelijke impact. Daarvan komt ook het woord 'ecologische voetafdruk', wat eigenlijk net zoveel wil zeggen als de letterlijke impact die jouw bestaan heeft op de planeet.

Wat valt onder ecologisch? ›

Ecologisch gaat een stap verder dan biologisch; ecologisch is milieuvriendelijk én met zo min mogelijk belasting voor de aarde. De Ecologie is een onderdeel van de biologie dat de wisselwerking tussen organismen en hun omgeving bestudeert.

Wat is een ecologisch onderzoek? ›

Middels ecologisch onderzoek wordt aangetoond of uw plan effecten heeft op beschermde soorten en welke maatregelen dan getroffen dienen te worden. Door een ervaren ecoloog worden de voorgenomen plannen getoetst op aanwezige flora en fauna. Ieder project wordt separaat beoordeeld, waarna een maatwerk advies volgt.

Wat is ecologisch baggeren? ›

Ecologisch baggeren: met een baggerpomp wordt vanuit het midden van de sloot bagger opgezogen. Zo worden de in het water levende diertjes, maar zeker ook de ondergedoken waterplanten grotendeels gespaard. Een baggerspuit spuit direct de bagger op het aangrenzende perceel, waarbij de slootkant wordt ontzien van bagger.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6198

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.