Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (2024)

Volvo XC90 (betyg: 9)

Suv står för “Sport Utility Vehicle” och på senare år har de mindre modellerna– så kallade crossover-suvarna– växt snabbt i popularitet. Men om du har behov av att få med dig ordentligt med packning, eller kanske behöver få med dig stor familj och husdjur, ja då räcker de mindre bilarna oftast inte till.

En fullstor suv är för många den ultimata familjebilen då den ofta kombinerar god framkomlighet, fyrhjulsdrift och hög markfrigång med rejäla utrymmen och påkostad komfort. Vi testar löpande bilar i den här kategorin, och här har vi samlat de senaste testerna och jämfört suv:arna mot varandra. Artikeln uppdateras när vi testar nya modeller.

Läs även: Bästa Crossover suv


Volvo XC90: Premium-suv med smarta förarhjälpmedel

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (1)

Vi har testat Volvos flaggskepp XC90 i två olika utföranden. Senast modellen Twin Engine T8 Inscription, men innan dess även D5-modellen med lite klenare motor (och avsevärt lägre prislapp). Nya XC90 bjuder på riktigt härlig komfort och är en av få modeller som kan kombinera rymlig 7-sitsig suv med möjligheten att köra på eldrift.

Smarta funktioner och hjälpmedelBästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (2)

Det nya Sensus-MMI:t är lättjobbat och stöder även Apple Carplay och Android Auto. Volvo erbjuder en uppsjö olika förarhjälpmedel och finesser, såsom suverän massage i stolarna, R-design-paket (styling) och en riktigt kompetent ljudanläggning. Volvo försöker konkurrera med de tyska premiumbilarna och i XC90 har tillverkaren lyckats väl med att ge BMW och Audi en tuff match. Och vi uppskattar framför allt komforten i Volvos XC90. Givetvis kan du nyttja appen för att hålla koll på och styra vissa funktioner på distans i din uppkopplade XC90.

Vi gillade föregångsmodellen skarpt, och nya XC90 gör oss inte besvikna på någon annan punkt än när det gäller prislappen. Framför allt springer den här bilen iväg prismässigt när du börjar plocka på tillbehör och extrautrustning – och med tanke på att T8-modellen börjar över 800 000 kronor så blir det snabbt väldigt dyrt. Men det är få bilar i den här klassen som bjuder på en lika härlig körupplevelse, och som är lika klockren till bilsemestern med stora familjen.

>> Läs hela testet av Volvo XC90 här

Audi Q7 e-tron (betyg: 9)

Audi Q7 e-tron: Lyxig laddhybrid

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (3)

Efter att ha testat vanliga Audi Q7 när den kom tog vi även in den nyare laddhybridversionen Q7 e-tron. Bilen kombinerar en 3-liters TDI-motor på 258 hästkrafter med en 94 kW stark elmotor och ett batteri på 17,3 kWh, och här finns kraft så det räcker och blir över. Bilen gör 0-100 km/h på 6,2 sekunder och den höga vikten känns inte.

Bilen är riktigt bekväm att köra och sitta i, och varje detalj andas toppkvalitet. Vi gillar Virtual co*ckpit med digitala mätare och Audis MMI. Du kan även använda Apple Carplay, men vi föredrar Audis egna gränssnitt och navigation i Google Maps-läge. Testbilen saknar e-sim men det testade vi tidigare i första Q7:an och det är väldigt smidigt för de uppkopplade funktionerna.


Härlig komfort och hög kvalitetskänslaBästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (4)

Ljudanläggningen från Bang & Olufsen och Bose låter makalöst bra och i kombination med en välisolerad kupé gör det långkröningar riktigt behagliga. Här finns givetvis en uppsjö tillbehör att välja mellan när du bygger din Q7:a, bland annat löstagnara surfplattor till baksätet. Dessa tycker vi dock inte är värt att lägga pengar på då en vanlig Ipad gör jobbet bättre.

Audis Q7 e-tron är en vass konkurrent till Volvo XC90 i laddhybrid-version och även om vi tycker att båda bilarna är riktigt bra så är kvalitetskänslan på inredningen aningen högre i Audis bil samtidigt som den bjuder på lite starkare elmotor. Men Volvo vinner på praktiska detaljer och på prisvärde i längden. Om du väljer Q7 e-tron kan du heller inte välja 7-sitsalternativet, det går bara i vanliga Q7.

>> Läs hela testet av Audi Q7 e-tron här

Mitsubishi Pajero (betyg: 7)

Mitsubishi Pajero: Tålig och rymlig arbetshäst

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (5)

Om du är ute efter en riktigt rymlig suv och inte vill lägga 600 000 kronor och uppåt för en lyxig stadsjeep finns inte många alternativ, men Mitsubishi uppdaterade nyligen sin Pajero som vi har testat under tuffa förhållanden uppe i Norrland. Bilen bjuder på bra terrängkörningsegenskaper som lågväxel, diffspärr bak och vaddjup på hela 70 centimeter.

Pickiskänsla och generösa utrymmen

Det känns lite som att köra pickup när vi tar oss fram med Pajeron. Även om vi sitter majestätiskt i stolarna fram och bilen sväljer ojämnheter i vägen bra så är kvalitetskänslan inte på topp. Vi snackar bruksbil med andra ord, och här har andra detaljer prioriterats framför kvalitetskänsla och moderna funktioner. Bilen bjuder på rejält tilltaget bagageutrymme vilket är perfekt för dig som behöver sätta in en eller kanske två stora hundburar eller bara vill få plats med ordentligt med packning till långresan.

MMI:t är riktigt dåligt i den här bilen, men som tur är fungerar Apple Carplay, vilket gör att vi ändå kan nyttja navigator och en del andra bra funktioner.

Mitsubishi Pajero är förhållandevis billig och om vi bortser från ljudnivån (det läcker en del väg- och vindljud in i kupén) är komforten god. Konkurrenterna är antingen betydligt dyrare, eller så får du göra avkall på utrymme och terrängbilsegenskaper. För målgruppen, där vi ser exempelvis gårdsägare och jägare, är Pajero helt enkelt riktigt intressant.

>> Läs hela testet av Mitsubishi Pajero här

BMW X5 (betyg: 8)

BMW X5: Sportig och påkostad

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (6)

Det var ett tag sedan vi testade BMW X5 och i slu*tet av det här året väntar vi oss att 2019 års modell presenteras. Bilen vi testade för ett par år sedan är dock riktigt trevlig– om än dyr– och den är helt klart ett intressant alternativ till både Audi Q7 och Volvo XC90. Versionen vi testade är dock inte jämförbar motormässigt. BMW X5 M50d bygger på en sexcylindrig dieselmotor med 381 hästar och gör 0-100 km/h på strax över 5 sekunder.

Kvalitetskänslan är på topp i X5:an och testbilen är väldigt välutrustad. Här finns bland annat Night Vision-kamera, Head up display och ett mäktigt panoramaglastak. M:et i modellbeteckningen kommer från M Performance, och det här är just en sportig suv som bjuder på kraft och härliga köregenskaper.

Påkostad och bekvämBästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (7)

Samtidigt är interiören riktigt påkostad och vi sitter väldigt bekvämt i stolarna. MMI:t i testbilen saknar touchfunktion; istället styr du systemet med en ratt i mittkonsolen. Detta fungerar riktigt bra och skärmen är skarp och fin. Bilen är uppkopplad med BMW Connected Drive som vi sett i flertalet andra modeller från tillverkaren.

Jämfört med Audi Q7 och Volvo XC90 har BMW halkat efter en aning på tekniksidan, vilket inte är så konstigt eftersom de båda konkurrentmodellerna är nyare. Men X5 är en riktigt härlig suv, speciellt i M-serien, men kostar också därefter.

>> Läs hela testet av BMW X5 här

Toyota Land Cruiser (betyg: 7)

Toyota Land Cruiser: Trivs bäst i tuff terräng

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (8)

Toyota Land Cruiser förknippar vi med extremt tåliga bilar byggda för att ta sig fram i tuff terräng. Samtidigt hade vi hoppars att den nya modellen skulle bjuda på lite modernare, nya förarhjälpmedel och funktioner, men här blir vi snabbt besvikna. MMI:t är föråldrat och inte speciellt användarvänligt och kvalitetskänslan när det gäller inredningen imponerar inte heller. Men så gäller det också att ha i åtanke vilken målgrupp Toyota siktar på med Land Cruiser.

Byggd för off road-körning

Toyota Land Cruiser är byggd som en stridsvagn, och får dra hela 3 ton (om du har rätt körkort). Bilen är riktigt stor, och likt Mitsubishi Pajero öppnar du bakdörren i sidled vilket underlättar i en del situationer, med ibland är det opraktiskt. Sikten från förarplats är riktigt bra och det känns att det är en rejält stor bil vi kör. Toyota har tänkt på alla detaljer när det gäller terrängbilskörning; vaddjupet är 70 centimeter och bilens bak- och framdel är gjord för att klara branta vinklar vid off road-körning.

Som jaktbil eller stadsjeep till förorten är Toyota Land Cruiser lite overkill för de flesta, det finns många andra bilar som klarar snöovädret eller den där dåliga grusvägen till sommarstugan bra nog. Det här är bilen för dig som ska ge dig ut i mer extrem miljö– där är den svårslagen.

>> Läs hela testet av Toyota Land Cruiser här

Skoda Kodiak (betyg: 9)

Skoda Kodiak: Prisvärd suv i sportig kostym

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (9)

Vi gillar Kodiaks design och bilen vi testar är den nya Sportline-versionen. Det här är en riktigt trevlig och genomtänkt suv som framför allt erbjuder otroligt mycket utrustning för pengarna. Bilen är väldigt välisolerad och vi sitter bra både när vi bränner mil på landsväg och när vi testar bilen på sämre underlag. Motorn på 190 hästar är inte speciellt pigg, men den gör sitt jobb och jobbar fint ihop med automatlådan.

Här finns också en hel del smarta förarhjälpmedel, som en bra adaptiv farthållare, lane assist, döda vinkeln-varnare och parkeringsassistent. Bilen är konstant uppkopplad med Skoda Connect och du kan hålla koll på bilens position, om den är låst eller inte och mycket mer i den tillhörande mobilappen.

Smart, uppkopplad och prisvärdBästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (10)

MMI:t är snabbt och lättjobbat, och ska vi klaga på någonting jämfört med de dyrare alternativen från Volkswagen och Audi i samma koncern är det avsaknaden av digital instrumentering– men så snackar vi också en helt annan prisklass.

En ny, riktigt välutrustad Skoda Kodiak får du för strax över 400 000 kronor, vilket är riktigt bra. Mer prisvärt än så här blir det knappast.

>> Läs hela testet av Skoda Kodiak här

Ford Edge (betyg: 8)

Ford Edge: Läcker amerikan

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (11)

Ford Edge ligger någonstans mellan de europeiska mindre suv:arna BMW X3, Volvo XC60 och Audi Q5 och deras betydligt dyrare, större syskonmodeller. Fords suv Edge känns stor utan att vara allt för svulstig. Samtidigt är den väl genomtänkt och påkostad utan att kännas lyxig. Vi gillar designen och utrymmet bilen har att erbjuda.

Motorn i testbilen är en 4-cylindrig diesel med bi-turbo och 210 hästar under huven. Inget fartmonster, men bilen känns heller inte slö. Faktum är att motorljudet låter mer som en V6:a eller till och med V8:a.

Föråldrat MMIBästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (12)

Testbilen har Fords MMI Sync 2 installerat, och det är en ganska slö och tråkig skapelse. Om du kan få det nyare systemet Sync 3 när du köper den här bilen är det ett rejält lyft. Ford Edge har adaptiv farthållare, men den saknar kö-assistent-funktion som är smidigt att ha i rusningstrafik när bilköerna bygger på.

Ford Edge är bekväm att köra och vi uppskattar moderniteter som rattvärme, rörelsesensor till den elmanövrerade bakluckan, skyltavkänning och lane assist. Bilen lastar en hel del i bagageutrymmet samtidigt som 3 vuxna sitter hyfsat bekvämt i baksätet. En trevlig och välplanerad suv, helt enkelt, med en attraktiv prislapp. Den slår dock inte Skoda Kodiak på fingrarna totalt sett, varken när det gäller prisvärde eller utrustningslista.

>> Läs hela testet av Ford Edge här

Renault Koleos (betyg: 6)

Renault Koleos: Bekväm Nissan-klon

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (13)

Den här suv:en delar plattform och drivlina med Nissan X-trail, men här finns ändå en hel del skillnader.
Utseendemässigt finns här stora likheter med Renault Talisman och Espace, och vi tycker designen är ett stort lyft jämfört med föregående modell.

Bilen vi testar är fullsmetad med det mesta som tillverkaren har att erbjuda i utrustningsväg, som ljudsystem från Bose, 19 tums-fälgar och panoramaglastak. Prislappen hamnar på strax under 400 000 kronor vilket gör att den konkurrerar med bland andra Skoda Kodiak och Nissan X-trail.

Bra komfort men trist MMI

Komfortmässigt har vi inte mycket att klaga på när det gäller den här bilen. Vi sitter bekvämt i Renault Koleos och interiören håller helt okej kvalitet med tanke på prislappen. Men vi är inte lika nöjda med de förarhjälpmedel som står till buds, eller med MMI:t. Här saknar vi t ex adaptiv farthållare och menysystemet är inte speciellt användarvänligt. Jämfört med Skoda Kodiak har inte Renault Koleos mycket att sätta emot och därför blir inte heller betyget jättehögt.

>> Läs hela testet av Renault Koleos här

Mitsubishi Outlander (betyg: 6)

Mitsubishi Outlander: Rymlig plug-in-hybrid med många funktioner

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (14)

Mitsubishi Outlander Phev är en rejäl fyrhjulsdriven suv av typen plug-in-hybrid. Utseendemässigt börjar den här bilen kännas till åren, det har inte hänt så mycket med designen sedan föregående version. Och konkurrensen har hårdnat ordentligt sedan Outlander gjorde entre och till en början blev en riktig storsäljare.

Inne i kupén känner vi igen oss, visst är trivselkänslan hög, men hårdplasten förtar en del av kvalitetsintrycket. Komforten i bilen är bra och vi sitter högt med bra översikt. Outlander Phev går ljudlöst i eldrift och bilen är okej isolerad och håller det mesta av vägljudet borta. Mittkonsolens touchskärm är bra placerad, men menysystemet är omständigt och kräver ett tryck på hem-knappen varje gång vi vill använda en annan funktion. Som tur är går det att använda Carplay.

Sammantaget är det här en bekväm och rymlig familjebil, men räckvidden på batteriet är starkt begränsat och under längre sträckor drar bränsleförbrukningen iväg. Överlag tycker vi inte att bilen känns speciellt påkostad och vi saknar lite kvalitetskänsla.

>> Läs hela testet av Mitsubishi Outlander här

Nissan X-trail (betyg: 7)

Nissan X-trail: Prisvärd men föråldrad

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (15)

X-trail är Nissans största suv på den svenska marknaden. Bilen vi testar har en två liter stor dieselmotor på 177 hästar och Tekna-paketet med en del påkostade tillval. Vi sitter bekvämt både på förarplats och i baksätet i testbilen, och bilen är rymlig och välplanerad. Knapparna är lite plastiga och det är inte direkt premiumkänsla när det gäller materialval, men det känns okej med tanke på prislappen som startar på blygsamma 240 000 kronor.

Testbilen har fyrhjulsdrift och du väljer mellan 2WD eller automatisk 4WD. Om du vill kan du även låsa till 4WD men det fungerar bara i låga hastigheter. Framkomligheten är bra även om den här bilen inte känns som att den är byggt för några större off road-äventyr som exempelvis Mitsubishi Pajero eller Toyota Land Cruiser.

Nissan X-trail är praktisk, lättkörd och genomtänkt, och du får mycket bil för pengarna. Men MMI:t är föråldrat och vi saknar en del viktiga förarhjälpmedel som adaptiv farthållare. Bilen börjar överlag att kännas gammal och bjuder heller inte på någon körglädje att tala om.

>> Läs hela testet av Nissan X-trail här

Tesla Model-X (betyg: 8)

Tesla Model-X: Cool el-suv bryter ny mark

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (16)

När Tesla släppte sin helt eldrivna suv Model X chockade man bilvärlden ordentligt. Bilen är riktigt stor och med sina falkvingedörrar sticker den verkligen ut ur mängden formmässigt. Just den här detaljen är inte alltid praktisk dock, till exempel om du vill montera takbox.

Likt Tesla Model S som vi har testat i flera olika versioner är även Model X riktigt modern när det gäller MMI:t. Du styr det mesta via den gigantiska pekskärmen i mittkonsolen och interiören är väldigt fri från traditionella knappar och reglage.

Motorn i Tesla Model X 90D som vi testar är kraftig och skjutsar iväg bilen från 0-100 km/h på fem Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (17)sekunder. Räckvidden är specificerad till nästan 50 mil, men i praktiken kommer du i alla fall 30 mil på en laddning utan problem vilket är imponerande.

Teslas suv är riktigt häftig på många sätt, och även om den är dyr i inköp har den andra fördelar när det gäller driftkostnad som du bör räkna in i kalkylen. Vi gillar autopilotläget, ljudanläggningen, den påkostade inredningen och de generösa utrymmena i bilen– men samtidigt noterar vi att konkurrenterna hunnit ikapp och i vissa fall gått om när det gäller smarta förarhjälpmedel. Men om du vill köra en helt eldriven suv är det Tesla Model X som gäller, i alla fall i skrivande stund.

>> Läs hela testet av Tesla Model X här

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar (2024)

FAQs

Bästa suv 2018 – vi testar 11 riktigt stora bilar? ›

Nissan X-trail: Prisvärd men föråldrad

Vilken SUV har störst bagageutrymme? ›

Hyundai Tucson är SUV:en med störst bagageutrymme. Det är en kompakt modell, men utrymmet i bagageutrymmet har verkligen överraskat oss, tillsammans med dess pris.

Vilken begagnad SUV ska man köpa? ›

Här är begagnade suvarna som fick bäst betyg:
  • Toyota RAV4 (2013-2018) Pålitlighet: 100 proc.
  • Audi Q3 diesel (2011-nu) Pålitlighet: 96,5 proc.
  • Mitsubishi ASX (2010-present) Pålitlighet: 96,3 proc.
  • Lexus RX (2009-2016) Pålitlighet: 95,4 proc.
  • Honda CR-V (2012-2018) Pålitlighet: 94,6 proc.
  • Fakta suv:
May 10, 2019

Vilken är världens mest sålda SUV? ›

En stark inledning, men det var bara början. 2019 såldes totalt nästan 966 000 exemplar, vilket gjorde RAV4 till världens mest sålda SUV. Det var dessutom andra året i rad som RAV4 knep den titeln. I slu*tet av februari 2020 passerades en verklig milstolpe, då tio miljoner RAV4 tillverkats sedan starten.

Vilken SUV har minst problem? ›

Oftast var det passformen och finishen på bilen som inte var till ägarnas belåtenhet. Sveriges två mest sålda bilmärken, Volvo och Volkswagen, klarade sig dåligt i mätningen. Volvo slu*tade femma från slu*tet och Volkswagen var fjärde sist. Volvo XC40 utmärkte sig dock och var den tredje mest pålitliga mindre suven.

Vilken är den bästa El suven? ›

Den absolut bästa elbilen just nu enligt Motor.no är Mercedes EQS SUV. En stor och lyxig suv i premiumsegmentet, som erbjuder en generös räckvidd, bra med prestanda och en dragkapacitet på 1800 kilo. – Vi tror inte att du kommer att hitta en bättre bil än det här för tillfället.

Vilken SUV är Rymligast? ›

Vill du istället ha en stor SUV med rymlig kupé och gott om bagageutrymme finns Ford Kuga samt Volvo XC60. Har du en större familj och behöver plats för 7 personer finns bland annat Volvo XC90 och fossilvarianten av Ford Explorer.

Vilken SUV har bäst markfrigång? ›

Om Nissan Pathfinder räknas in i gruppen pickup är den segrare med en markfrigång på 250 mm. Pathfinder skattas inte som en lastbil, till skillnad från de andra. Storleksmässigt är den dock jämförbar med en pickup. Stora SUVar toppar med Jeep Cherokee 238 mm och minsta BMW X5 176 mm.

Vilken SUV är billigast att äga? ›

Vilken SUV är billigast att äga? Alla laddhybrider är billigare att äga både gällande driftskostnader och fordonsskatt. Om du är ute efter en större bränslesnål SUV så är Audi Q3, Volvo XC60 och Kia Sportage alla bra val.

Vilken RAV4 är bäst? ›

Den som gillar sportig körning väljer med fördel en annan bilmodell. När det gäller säkerhet så rankar Folksam RAV4 (2012-2018) som den allra säkraste bilmodellen i Sverige, före Volvo XC90 och XC60.

Är Tiguan en bra familjebil? ›

Bra val familjebil med stort lastutrymme: Volkswagen Tiguan

För den stora familjen finns Allspace-modellen med sju sittplatser. Är ni ute efter en SUV till familjen så är det här en av de som har allra störst bagageutrymme.

Vilken SUV har bäst komfort? ›

Är nyare alltid bekvämare?
1. Mercedes GLC87
3. Audi Q5 (nya)82
4. BMW X3 (gamla)81
5. Volvo XC60 (gamla)80,5
6. Volvo XC60 (nya)80
5 more rows
Apr 4, 2019

Vilken är världens bästa SUV? ›

Plats 1: Range Rover. På en första plats i vår sammanställning kommer nya Range Rover som ”är den bästa lyxsuven som finns att köpa” enligt oss. Vi har provkört den i en rad olika utföranden, både utomlands och på hemmaplan och det är bilen som är bäst i alla tester när det kommer till lyxsuvar.

Vilken bil säljs mest i USA? ›

USA:s mest sålda bilmodell 46 år i rad är Ford F150 Pickup. Det innebär 653.957 sålda bilar under 2022 och 15.617 av dessa var helt elektriska Lightning.

Vilken SUV är bäst 2024? ›

Alfa Romeo Tonale PHEV vinner utmärkelsen 2024 Green SUV of the Year™

Vilken SUV har bäst fyrhjulsdrift? ›

Škoda Kodiaq. Kodiaq är en stor SUV med upp till 7 säten och toppmodern teknik. Fyrhjulsdrift som standard och extra hög markfrigång gör att du lätt tar dig fram i all terräng. Djärv design med familjevänlig interiör och högklassig ljudisolering och fjädring.

Vilken SUV har längst räckvidd? ›

Listans första suv kommer från BMW. Modellen BMW iX xDrive50 beskrivs som en lyxig modell med en räckvidd på upp till 630 kilometer. Det är också listans första fyrhjulsdrivna modell. Priserna startar på 1 081 000 kronor.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5709

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.