SUV: plus- & minpunten en de beste modellen - auto.nl (2024)

SUV: plus- & minpunten en de beste modellen - auto.nl (1)

DoorDaanin

Type auto

op4 maart 2024

Wanneer is een SUV een SUV? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke SUV’s zijn het beste? Dit en meer lees je hier.

Wat is een SUV?

Terreinwagens zijn er al heel lang, maar eind jaren ’90 ontstond er een nieuw type auto: de SUV. Dit zijn ook robuuste auto’s die hoog op hun pootjes staan, maar SUV’s zijn beter geschikt voor de openbare weg. Ze staan namelijk niet op een ladderchassis, zoals een echte terreinwagen. Dit zorgt ervoor dat een SUV comfortabeler is en beter rijdt op de openbare weg. De meeste mensen kopen ook helemaal geen SUV om te off-roaden. Een SUV koop je vanwege de ruimte, de hoge instap en de stoere uitstraling. Dat betekent niet dat je niet kunt off-roaden met een SUV. Er zijn genoeg SUV’s die uitstekende capaciteiten hebben naast de weg. Bovendien zijn het ideale trekauto’s. Kortom: een SUV is een hele veelzijdige auto.

SUV: plus- & minpunten en de beste modellen - auto.nl (2)

Verschillende soorten SUV’s

SUV’s zijn er in verschillende soorten en maten. Van compacte SUV’s als de Suzuki Vitara tot full-size SUV’s als de Mercedes GLS. En je hebt natuurlijk ook cross-overs. Deze staan in feite tussen een SUV en een normale personenauto in. Een cross-over en een SUV is dus niet hetzelfde, al worden de termen wel vaak door elkaar gebruikt. Er is ook geen duidelijke grens te trekken. Een soort SUV die de laatste jaren steeds populairder wordt is de SUV-coupé. Dit is een SUV met een aflopende daklijn, waarmee je een sportieve uitstraling hebt.

Voordelen van een SUV

We noemden hierboven al een aantal voordelen van de SUV. We zetten alle pluspunten nog even voor je op een rijtje:

  • Een SUV is ruim.
  • Een SUV heeft een hoge instap.
  • Een SUV heeft een stoere uitstraling.
  • Met een SUV heb je goed overzicht.
  • Met een SUV kun je ook op onverhard terrein rijden.
  • Een SUV is comfortabel.
  • Een SUV is heel geschikt als trekauto.

Nadelen van een SUV

Een SUV is natuurlijk ook niet zonder nadelen:

  • Een SUV is minder zuinig dan andere autotypes.
  • Een SUV is zwaar en daarmee duurder in de wegenbelasting.
  • Een SUV is lastiger om te parkeren.
  • Een SUV is vaak duur.

De beste SUV’s van dit moment

Om je een handje te helpen als je een SUV zoekt, hebben we een selectie gemaakt van de beste SUV’s. Daarbij kijken we vooral naar de ‘echte’ SUV’s, omdat cross-overs weer een aparte categorie zijn. We hebben een aantal SUV’s uitgezocht in drie categorieën: elektrische SUV’s, hybride SUV’s en gewone SUV’s op benzine.

SUV's om te leasen

  • VergelijkToyota C‑HR1.8 Hybrid Dynamic23.843km2022HybrideNog beschikbaar€395/mnd*Vergelijk
  • ActieVergelijkActieToyota Yaris Cross Hybrid6 uitvoeringenOccasionHybride AutomaatNog beschikbaarvanaf€405/mnd*Vergelijk
  • VergelijkToyota C‑HR1.8 Hybrid Style Luxury23.725km2022HybrideNog beschikbaar€429/mnd*Vergelijk
  • VergelijkPeugeot e-2008Ev Active Pack 50 Kwh26.555km2022Elektrisch1 beschikbaarNog beschikbaar€439/mnd*Vergelijk

Bekijk alles

De beste elektrische SUV’s

1. Volvo XC40 Recharge

De razend populaire Volvo XC40 is met een verbrandingsmotor te krijgen, maar er is ook een volledig elektrische versie. De XC40 is een echte allrounder, met een ruime actieradius. Als je voor de versie met twee elektromotoren gaat heb je ook een hele vlotte SUV te pakken.

2. Jeep Avenger

Bij Jeep denk je misschien aan grote terreinwagens, maar de Avenger is een compacte SUV en daarmee perfect voor de Nederlandse wegen. Het is de eerste elektrische Jeep. Het merk begint meteen goed, want de Avenger werd in 2022 uitgeroepen tot Auto van het Jaar.

3. Mercedes EQB

De Mercedes EQB is een ideale elektrische SUV voor het gezin. Dit is namelijk een van de weinige elektrische auto’s die je met een derde zitrij kunt krijgen. Een hele praktische auto dus, met een fraai interieur, zoals je van Mercedes mag verwachten.

4. Tesla Model Y

De Tesla Model Y is een van de bestverkochte elektrische SUV’s, omdat je met de auto veel waar voor je geld krijgt. De instapversie heeft een ruime actieradius voor een nette prijs en is ook al vlot genoeg. Er is echter ook een bloedsnelle Performance-versie en een Long Range-versie met 533 km range.

De beste hybride SUV’s

1. Toyota RAV4 Hybrid

De RAV4 is een praktische all-rounder, die uitblinkt in betrouwbaarheid. Met zijn hoekige design heeft de RAV4 ook een hele robuuste uitstraling. Qua hybrides heb je de keuze uit een reguliere hybride zonder stekker of een plug-in hybride. Met die laatste kun je tot wel 75 km volledig elektrisch rijden.

2. Lexus NX

De Lexus NX is een betrouwbare, luxe én zuinige SUV voor mensen die niet bang zijn om op te vallen. De NX is altijd een hybride. Je hebt de keuze uit een hybride zonder stekker (de NX 350h) en een plug-in hybride (de 450h+). De 450h+ heeft altijd vierwielaandrijving en is met 309 pk ook lekker vlot.

3. Volvo XC60 Recharge

De Volvo XC60 is een ruime en comfortabele SUV, met een fraai interieur. Qua veiligheid maakt deze Volvo ook zijn naam waar. Er zijn twee plug-in hybride versies, beide met vierwielaandrijving. Dit zijn vlotte auto’s, die ook heel zuinig kunnen zijn.

4. Mercedes GLE 400e

De Mercedes GLE is niet de goedkoopste SUV, maar wel een van de beste. In deze auto kun je rekenen op een zee aan comfort en ruimte. De GLE 400e is ook een indrukwekkende hybride, want die kan wel 104 km volledig elektrisch rijden.

Ons aanbod hybride SUV's

  • VergelijkNissan QASHQAI1.3 Mhev Premiere Edition24.556km2021Hybride2e Pinksterdag openNog beschikbaar€26.895Vergelijk

Bekijk alles

De beste SUV’s op benzine

1. Dacia Duster

De Dacia Duster is een van de goedkoopste SUV’s, terwijl het niet eens de kleinste is. Daarmee biedt deze auto heel veel ‘value for money’. In tegenstelling tot veel concurrenten is deze betaalbare SUV ook met vierwielaandrijving te krijgen.

2. Seat Tarraco

De Seat Tarraco is een hele ruime SUV voor het hele gezin. Deze auto is optioneel met derde zitrij te krijgen, waardoor je wel zeven man kan vervoeren. De Tarraco ziet er ook strak uit, rijdt comfortabel en is ook betrouwbaar.

3. Alfa Romeo Stelvio

De Alfa Romeo Stelvio is een SUV voor de liefhebbers. Het is zowel vanbuiten als vanbinnen een erg fraaie auto, want ontwerpen kunnen de Italianen wel. De Stelvio staat bovendien te boek als een van de best rijdende SUV’s. Met de betrouwbaarheid is ook niks mis.

4. Land Rover Range Rover

De Range Rover mogen we gerust de koning van de SUV’s noemen. In deze auto rijd je als een vorst, met alle luxe die je maar kunt wensen. De prestaties zijn ook dik in orde, welke uitvoering van de Range Rover je ook kiest.

Onze SUV's op benzine

  • VergelijkMitsubishi ASX1.6 Intense Cleartec139.407km2012Benzine2e Pinksterdag openGereserveerd€9.795Vergelijk
  • VergelijkOpel Crossland X1.2 Turbo Online Edition78.046km2019Benzine2e Pinksterdag openNog beschikbaar€13.945Vergelijk
  • Afgeprijsd met

    €490

    VergelijkHonda CR‑V2.0 Awd Elegance Limited108.836km2014Benzine2e Pinksterdag openNog beschikbaar €15.985 Nu €15.495Vergelijk
  • VergelijkDacia Duster1.0 Tce Comfort67.372km2020Benzine2e Pinksterdag openNog beschikbaar€15.645Vergelijk

Bekijk alles

Op zoek naar een sportieve SUV?

Op zoek naar een SUV, maar wil je wel een sportieve auto? Wij hebben de beste sportieve SUV’s uitgezocht en voor je op een rij gezet.

Soms moet je compromissen maken in het leven. Je wil misschien het liefst in een sportauto rijden, maar je moet ook kinderen en bagage mee kunnen nemen. Toch maar een praktische SUV dan. Gelukkig zijn er ook sportieve SUV’s. Daarmee heb je een praktische auto, die ook nog eens snel is en leuk om te rijden. Wat wil je nog meer?

1. Ford Puma ST

Sportieve SUV’s zijn duur, maar de Puma ST is nog een relatief betaalbare optie. De Puma is in de basis al een sportief model en de ST doet daar nog een schepje bovenop. Met 200 pk en een uitstekende rijeigenschappen is de Puma ST een van de leukste compacte cross-overs.

2. Mini Countryman John Cooper Works

Mini staat bekend om hun sportief rijdende auto’s. Ze hebben ook een SUV in hun gamma: de Countryman. De snelste en meeste sportieve versie van de Countryman is de John Cooper Works. Deze compacte SUV heeft maar liefst 306 pk en 450 Nm koppel.

3. Cupra Formentor

Cupra begon als het sportlabel van Seat, maar inmiddels is het een eigen merk. Zo hebben ze de Formentor uitgebracht, een cross-over met een sportief karakter. Dat betekent niet alleen een scherp design, maar ook scherp rijgedrag. Met de Formentor e-Hybrid heb je niet alleen een vlotte auto, maar ook een zuinige auto.

4. BMW X2 M35i

Je weet het: als je een BMW hebt met een M in de naam zit je goed. De X2 M35i is de topversie van de X2, de kleinste SUV van BMW. Met 306 pk en een sportief afgesteld onderstel is dit een SUV waarmee je echt ‘Freude am Fahren’ kunt beleven.

5. Audi RS Q3

De Audi RS Q3 is een serieus sportieve auto, met dezelfde aandrijflijn als de RS3. Dat betekent: een vijfcilinder met 400 pk en een heerlijk geluid. Uiteraard heeft de RS Q3 ook vierwielaandrijving, zoals alle sportieve Audi’s.

6. Alfa Romeo Stelvio

De Alfa Romeo Stelvio is echt een SUV voor de liefhebber. De Stelvio heeft niet alleen een prachtig design, het is ook een van de best rijdende auto’s in zijn soort. Dat geldt zeker voor de 520 pk sterke Stelvio Quadrifoglio, wat een loeisnelle sportieve SUV is.

7. Porsche Macan

Voor een sportieve SUV ben je bij Porsche aan het juiste adres. Naast de grote Cayenne is er ook de Macan. Deze auto ziet eruit als een SUV, maar vergis je niet: deze auto rijdt als een echte Porsche. De Macan is te krijgen in verschillende uitvoeringen, van de instapversie met 265 pk tot de GTS met 440 pk.

8. Maserati Levante

Ook Maserati maakt tegenwoordig SUV’s. De Levante is een van de meest begeerlijke SUV’s, met zijn Italiaanse design en rijbeleving. De Levante is met vier- en zescilinder te krijgen, maar de topversies hebben een dikke Ferrari V8 onder de motorkap.

Tot zover onze selectie van de beste sportieve SUV’s. Meer lezen? Bekijk ook ons lijstje met de beste sportieve gezinsauto’s.

SUV: plus- & minpunten en de beste modellen - auto.nl (5)

Daan

Daan is onze auto expert. Een liefhebber van alles wat rijdt. Als hij iets niet van een auto weet, weet niemand het. Hij zorgt ervoor dat wij de beste occasions in ons aanbod hebben, tegen de beste prijs. En wil je proefrijden? Daan zorgt ervoor dat jouw nieuwe auto staat te glimmen voor jullie eerste kennismaking. Nog een extra uitleg over alle opties en knopjes? Ook geen punt. Doet 'ie gewoon. Voor jou.

SUV: plus- & minpunten en de beste modellen - auto.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5331

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.